Quina “llet” vegetal he de beure?


De soja, civada, arròs, espelta, sèsam, ametlles, quinoa, avellana, coco,... no acabaríem mai!

Molt sovint em fan aquesta pregunta, o bé perquè han sentit que la beguda de soja és “dolenta”, o perquè la de civada “és la millor”.

Jo sóc de pensar que ni res és bò per a tothom ni res és tant dolent com ho pinten, cal veure les peculiaritats de cada persona per a decantar-se per una beguda o una altra.

La llet de vaca pròpiament no és massa recomanable: el calci que porta no s'absorbeix prou bé, porta greixos saturats (menys en el cas de la desnatada), la lactosa és un sucre que genera molta intol·lerància i del qual part de la població no té l'enzim necessari (lactasa) per a païr-la bé, genera mucositat i a més acidifica l'organisme. Però com he dit, cal observar cada cas i sobretot saber escoltar-se un mateix. Si després de beure'n hi ha molèsties estomacals, mocs, femtes pastoses i/o grogoses, diarrea, gasos, inflor... el cos ens està indicant que no és un aliment adient per a nosaltres.
I aquesta mateixa lògica podem aplicar a la resta de begudes vegetals.

Pateixes d'estrenyiment, tens el sistema nerviós alterat, no paeixes bé la llet de vaca ni la beguda de soja? La beguda de civada és una bona opció per a tu. Conté fibra soluble per a millorar el trànsit intestinal i vitamines del grup B per a nodrir el sistema nerviós. A més té un sabor lleugerament dolcet que fa que no et calgui afegir-li endolcidors de cap mena.

Vols que la beguda en qüestió no tingui gluten? Opta per la beguda de quinoa, la d'arròs, arròs amb coco, ametlles, soja, sèsam o avellana. La de civada i la d'espelta contenen gluten.

Tens unes digestions delicades? La beguda d'arròs és molt lleugera i senta la mar de bé al sistema digestiu, no conté gluten i té un sabor suau i delicat, fàcil d'acostumar-s'hi.
Si t'atreveixes amb la beguda d'arròs amb coco descobriràs que té un sabor espectacular, ideal per a prendre a l'estiu ben fresqueta de la nevera, amb l'aventatge que no té sucres afegits i menys calories que una orxata tradicional (passariem d'un 12grs d'hidrats de carboni de l'orxata a 6,5grs de la beguda d'arròs amb coco).

T'interessa que no tingui massa hidrats de carboni (sucres) o calories? Una de soja i que a més sigui “lleugera” on li han reduït les calories (passa de tenir una mitja de 45 calories per 100ml de beguda a només 30!) i de 8 grams de carbohidrats de mitja a només 2 grams. L'únic que hem de tenir en compte és que això significa que li han reduït la quantitat de soja que porta (només en conté un 4,1%), i llavors la quantitat de nutrients i principis actius de la soja també és baixa (fitoestrògens), però resulta una bona substituta de la llet de vaca si el que et costa és renunciar-hi completament, el gust és realment deliciós.
Ha de contenir calci afegit? Dependrà del tipus d'alimentació que portis i si ja algues Lithothamnium calcareum, és una font vegetal alternativa al clàssic fosfat tricàlcic.
supleixes les necessitats de calci diàries a través de iogurts, formatges, ametlles, sèsam,... Si realment no en consumeixes, prendre una beguda vegetal amb calci serà una forma fàcil d'incloure el calci a la teva dieta diària. Opta pel calci afegit a través de les

RECOMANACIONS ADDICIONALS
  • Que no continguin sucre afegit, si pot ser ni tan sols sucre integral ni fructosa. Decantem-nos per les que no porten cap endolcidor o bé per les que utilitzen sirops vegetals (de poma, d'arròs, d'atzavara...). És una manera fàcil de reduïr la quantitat de sucres en la nostra dieta.

  • Que sigui ecològica. Per què? Doncs perquè garantim la qualitat dels nutrients que té aquesta beguda vegetal, estem consumint un aliment més segur ja que no estem ingerint restes de fitosanitaris (pesticides, nitrats, plaguicides), obtenim millor sabor i a més contribuïm a aquest tipus de cultius que segueixen tota una filosofia de protecció al medi ambient (evitant la desertització dels sòls de cultiu, utilització de fertilitzants naturals,...) i a més és una forma de saber que no estem consumint transgènics.


  • Que no tinguin conservants, estabilitzants, aromes ni colorants innecessaris: resulta obvi pensar que si busquem millorar la nostra salut, aquest tipus d'additius no ens ajuden, i havent l'alternativa de begudes sense aquestes substàncies podem optar-hi sense cap dificultat.


    T'has quedat amb algun dutbe? No et tallis i pregunta'm!


    Salut!

Comentaris

Entrades populars