Cames perrrrfectes! (I)

Vols un pla infalible per sentir les teves cames en plena forma?

Prepara't!

Et proposo 4 nivells d'acció per a millorar l'estat de les cames durant l'estiu!

Avui parlarem del primer: l'ALIMENTACIÓ.

És un dels factors que més repercuteixen  sobre la salut de les nostres cames però... quines pautes hem de seguir?


- proteïnes: necessàries per alimentar les fibres de col·làgen que ens dónen firmesa i elasticitat a la pell.

Inclou-les a la teva dieta amb aliments rics en proteïnes i baixos en greixos saturats com el pollastre i el gall d'indi sense pell, peix, làctics desnatats o l'opció vegetal en forma de tofu, seitan, llegums, soja,...

- aigua: no te n'oblidis, t'ajudarà a eliminar toxines!

- fruites i verdures: també ens ajuden a eliminar toxines i són drenants, així combatem la retenció de líquids. A més els cítrics ens permeten millorar la permeabilitat i la fragilitat capil·lar, ens aporten vitamina C (antioxidant) i ens fluidifiquen la sang.Abusa de les carxofes, espinacs, espàrrecs, el raïm, el kiwi, el pomelo, la pinya, l'enciam, el cogombre,... i una de les fruites estrella per la circulació: el mirtil,
imprescindible! Pots prendre'l en forma de melmelada, suc o en càpsules o ampolles que el continguin concentrat per una acció més contundent.

- fibra: en forma de fruites, verdures i cereals integrals i llegums. Ens ajuden a tenir més sensació de sacietat, així podem menjar menys i controlar el pes si ens cal. A part d'evitar l'estrenyiment, imprescindible per no acumular més toxines i evitar la pressió excessiva a la part baixa abdominal.

Hem d'evitar algun aliment? 

Les begudes alcohòliques tenen un efecte vasoconstrictor que impedeix l'oxigenació dels teixits, a més produeixen radicals lliures que poden danyar les parets dels vasos i capil·lars sanguinis i envellir el nostre organisme.

Els fregits i els greixos saturats fan augmentar la presència de radicals lliures en l'organisme, el que provoca una degradació de les fibres de sosteniment de la pell. Limitem doncs els embotits, la "fritanga", les carns vermelles, bolleria, precuinats,...


El sucre, a part de que el seu consum excessiu incrementa l'acumulació de greix, dóna lloc a una reacció metabòlica als teixits cutanis anomenada glicació, que provoca que el col·lagen es torni més rígid i perdi força, perdent així firmesa a la pell.

La sal contribueix a la retenció de líquids i hem de tenir en compte que hi a aliments que en contenen força com els aliments precuinats, els embotits, els adobats, aperitius i conserves.

Podem optar per les espècies i així reduïm la sal i sumem les seves propietats terapèutiques! 

- tens la tensió baixa a l'estiu o et trobes sense piles? la teva planta és el romaní! et donarà el punt energètic necessari sense alterar-te, et pujarà una mica la tensió i t'ajudarà en els trastorns digestius i depuració hepàtica.

- sols tenir infeccions? el timó o farigola mantindrà l'organisme protegit amb les seves accions antissèptiques, antibacterianes, antifúngiques i antivíriques.
A més ens serà molt útil com antitussiu, així que és una bona arma per combatre costipats d'estiu.

- t'agrada l'all i el julivert? no hi ha combinació més adient!

El julivert és un quelador de metalls pesants, la seva clorofil·la a més ens oxigena els teixits, és diurètic, i ens neteja l'organisme.

Hem de tenir en compte però que el seu alt contingut en vitamina K fa que no haguem de passar-nos amb ell, ja que és una vitamina liposoluble i per tant no n'eliminem el seu excés mitjançant l'orina, i a més afavoreix la coagulació de la sang, cosa que no ens interessa en principi quan el que volem és millorar el reg sanguini, però si quan volem aturar una hemorràgia.

Per això tenim l'all que ens complementa aquest tandem! ell si que és anticoagulant (ens "aclareix" la sang), torna a ser quelador de metalls pesants i desintoxicant (afavoreix l'excreció de substàncies de desfet) és un gran antibiòtic, antioxidant, expectorant en cas de mucositat i ens disminueix el colesterol LDL a la sang (disminuïnt per tant el risc de patir malalties coronàries).
Referències bibliogràfiques:

Revista Dietética y Salud, núm. 173

Vademecum Fitoterapia

www.fitoterapia.net


Comentaris

Entrades populars