3, 2, 1... Al·lèrgia!

Sol, floretes per tot arreu, el dia més llarg, ens comencem a treure roba i gaudim més temps a l'aire lliure... però, i les al·lergies?

El nostre sistema immunitari ens protegeix dels agents externs agressius (bactèries, virus), però a vegades es sobrepassa en aquesta defensa i comença a reaccionar de forma exagerada davant altres substàncies (al·lèrgens) que generalment són inòcues i que en la majoria de persones no causa cap problema.Quan una persona té al·lèrgia la resposta immunitària és hipersensible.


Quan el sistema immunitari reconeix un al·lèrgen allibera químics (histamina) per combatre'l, provocant picor, inflor, producció de moc, erupció cutània, rojors,...

Els símptomes de l'al·lèrgia poden ser:

- problemes respiratoris
- augment del llargimeig, cremor o prurit als ulls
- conjuntivitis (ulls vermells i inflats)
- tos
- mal de cap
- urticària
- rinorrea
- erupció cutània

Bé, i ara... què podem fer?


ACCIÓ ANTIAL·LÈRGICA

- La reina dels antial·lèrgics és l'Helicriso o Sol d'or (Helichrysum italicum): del grec helios (sol) i chrysos (or) pel color de les seves flors i utilitzada tradicionalment com a antial·lèrgica, expectorant, antitussiva, colerètica  i antiinflamatòria.Aquesta planta no pot faltar en el tractament de l'al·lèrgia, sol ser la base de les fòrmules herbàries i es pot prendre en forma d'infusió, xerop o càpsules o perles que la continguin.


- Vitamina C: El seu efecte antioxidant, redueix els nivells elevats d'histamina, disminueix la secreció d'histamina pels leucocits i augmenta la desintoxicació d'aquesta.

- Cúrcuma: provinent de la medicina ayurvèdica índia, varis estudis han demostrat que causa una potent inhibició de l'alliberació d'histamina.

La podem prendre en pols barrejada amb suc de taronja (vitamina C) o en comprimits.


ACCIÓ ANTIINFLAMATÒRIA

L'acció antiinflamatòria ens millorarà la simptomatologia associada als processos al·lèrgics.

- L'Helicriso i la Cúrcuma: també tenen accions antiinflamatòries i antioxidants que aprofitem en aquesta simptomatologia.

- DHA+EPA: L'omega 3 és un gran aliat com antiinflamatori en aquests processos i que ens ajudarà a més en altres assumptes (colesterol, processos reumàtics, rendiment intel·lectual, concentració, normalitzar la pressió arterial...).

ACCIÓ RESPIRATÒRIA

Quan l'al·lèrgia ens afecta sobretot a les vies respiratòries, tenim dues plantes que tradicionalment ens han ajudat a combatre aquests molestos símptomes:

- Pi, gemes: gran antitussiu, descongestionant, ens ajudarà a eliminar l'excés de moc, a desinfamar víes respiratòries, disminuir la tos i respirar millor.

El tenim en infusió o en perles barrejat amb Sol d'or i Fumaria.

- Eucaliptus: molt utilitzat per alliberar les víes respiratòries de mucositat, però cal utilitzar-lo amb precaució en casos d'asma (es desaconsella en oli essencial).


ACCIÓ DEPURATIVA


- Fumaria: depurativa del fetge ens ajuda a tractar de fons problemes de dermatitis (eccemes, ictiosi, psoriasi,...) i a eliminar l'excés d'histamina.

Com ho podem prendre perquè sigui efectiu?

- Perles d'oli essencial de Pi, Fumaria i Helicriso per una al·lèrgia intensa, que podem combinar amb perles de DHA+EPA.

- Infusions antial·lèrgiques amb fumaria, helicriso, pi, pulmonaria i eucaliptus, si les crisis al·lèrgiques són més suaus i portables.

- Otosan spray nasal si existeix rinitis persistent i ens costa respirar.


Referències bibliogràfiques:

- "Protocolos para la salud y el bienestar". Mikel García Iturrioz. El mundo del bienestar.
- www.fitoterapia.net
Comentaris

Entrades populars