Què en saps realment del col·lagen?

Donat l'important interès en el col·lagen que hi ha recentment, anem a aclarir alguns conceptes importants i que ens ajudaran a no confonfre'ns a l'hora de triar-ne un de qualitat i efectivitat demostrada.


 Què és el col·lagen? el col·lagen és una proteïna que forma part de diferents estructures del cos, entre elles els cartílags articulars. Està constituida per tres cadenes d'aminoàcids enllaçades a mode de trena.
 
Gelatina i col·lagen són sinònims.Col·lagen fa referència a les tres cadenes trenades i la gelatina a les tres cadenes ja separades després d'un procés de calor. En aquest estat la gelatina és capaç de gelificar els líquids, per la qual cosa es sol utilitzar en productes culinaris.

Per a facilitar la seva digestibilitat es procedeix a fraccionar-la en els seus components bàsics (aminoàcids), llavors es parla de col·lagen o gelatina hidrolitzats, i són els que disposem en herbodirtètica.

Quins ventatges té el col·lagen d'herbodietètica?

1. La materia primera hidrolitzada és més digestiva.

2. El component majoritari és realment col·lagen (90% aprox.) mentre que en les gelatines de cuina el component principal és aigua.

3. Les gelatines de cuina solen dur afegits sucres i additius.

 I per a què serveix el col·lagen?

El col·lagen juntament amb la glucossamina i la condroitina són els components bàsics del cartílag articular. El seu aport continuat és imprecindible per a mantenir-los en bon estat, sobretot amb el pas dels anys, si existeix un sobreesforç (en el cas de l'esport) i si hi ha excés de pes, el que deteriora especialment el cartílag (artrosi). Amb  el temps es sol afegir una inflamació que augmenta les molèsties. En aquest cas el col·lagen i la glucossamina i condroitina són necessaris perquè:


- cal reposar la pèrdua accelerada de col·lagen
- el seu aport millora el dolor i redueix la inflamació


¿S'ha de prendre el col·lagen sol o amb glucossamina i condroitina?
Qualsevol d'ells ens millorarà la simptomatologia articular a curt i llarg terme, si a més es prenen conjuntament els resultats són encara millors, ja que per la seva gran capacitat de regeneració resulta ideal per articulacions molt desgastades.

Però... tots els tipus de col·lagen són iguals?

Fins ara s'han distingit 28 tipus diferents de col·lagen distribuits per l'organisme i el col·lagen humà (tipus II) és lleugerament diferent del col·lagen animal (tipus I).
Dels tipus I, el marí és el que més difereix del col·lagen humà, i el col·lagen aportat per l'alimentació és també de tipus I, i per tant una mica diferent al que constitueix les nostres articulacions (tipus II).

El col·lagen NO és 100% proteïna

És important no confondre els productes a base de col·lagen amb un aport proteic, no existeix un col·lagen que sigui 100% proteïna, tots porten nutrients afegits, així que el percentatge final de proteïna varia en funció de la resta d'ingredients.

I si necessito millorar el dolor i la inflamació ràpidament?

Per a les fases inicials o en el cas que vulguem alleugerir ràpidament el dolor i la inflamació podem utilitzar plantes tradicionals com l'harpagofito o la cúrcuma, l'acció serà ràpida i efectiva i la podem sumar a l'aport de col·lagen per a regenerar el cartílag i anar a l'arrel del problema.
Referències bibliogràfiques: Departament Tècnic SantiveriComentaris

Entrades populars