7 plantes que et salvaran l'hivern

Sempre que s'atansa el fred inesperadament, sobretot si vius a una ciutat com Lleida on l'entretemps no existeix, corres el risc d'agafar un costipat a la primera de canvi!

Per això l'equinàcia, l'all, la regalèssia, el gingebre, el pi, el salze i l'argan són les 7 plantes imprescindibles per mantenir-te en guàrdia dels virus i poder defensar-te a capa i espasa.


La reina de l'hivern és sens dubte l'equinàcia (Echinacea sp.), aquesta floreta purpúrea que els natius americans utilitzaven fins i tot per combatre picades de serps, febres i infeccions! 

Imagina de quin nivell estem parlant!Tradicionalment s'utilitza per la prevenció i tractament de malalties infeccioses d'origen víric (costipats i grips), t'estimula els sistema immunitari i combat infeccions reduïnt-ne la durada i intensitat. 

En resum, és la planta ideal per a fer una bona prevenció, pujar-te defenses i reduir els dies de refredat o grip.

L'equinàcea es pren màxim dos mesos seguits i millor si comences abans del canvi de temps, però si ja "t'ha agafat el toro" combina-la amb algun col·lega d'acció immunoestimulant i antimicrobiana com el pròpolis, la "uña de gato" o els famosos bolets (reishi, shiitak, maitake, ...).


Però, què passa si no has pogut evitar el costipat o la grip i estàs a tope de mocs, tos, congestió i mal de gola i de cap?


Doncs que tens un munt d'ajudes addicionals disposades a donar-te un cop de mà:

- Com acció antimicrobiana, entre moltes altres, l'all (Allium sativum L.) t'ajudarà a combatre la infecció i el pots prendre al mínim símptoma, per exemple una dent d'all amb pa torrat i oli (boníssim!).

I si ets dels que vol una acció contundent i t'atreveixes amb tot prova un suc de taronja al matí amb una dent d'all triturada dins, una culleradeta de mel i gingebre en pols (o fresc ratllat), t'asseguro que et treurà el fred de sobre, et donarà energia i despejarà les vies respiratòries ràpidament.

Un consell: si et repeteix l'all, treu-li el cor de dins, una part diferenciada i fàcil de separar.-I per a expectorar en refredats i costipats bronquials: la regalèssia (Glycyrrhiza glabra L.), que a part d'ajudar-te a treure la mucositat, és antiinflamatòria i suavitzant de la mucosa respiratòria, per tant ideal per  alleugerir el mal de gola i la tos

Pots fer delicioses infusions (excepte si es pateix d'hipertensió arterial, on hauràs de prendre una dosi reduïda, no més d'una infusió al dia). 

Però si necessites dur-la sempre sobre perquè pateixes de la gola o la veu la trobaràs en perles juntament amb l'equinàcea i el pròpolis, infalibles per la faringitis i l'afonia.- Les gemes de pi (Pinus sp. ) són una altra de les armes per les afeccions de les víes respiratòries altes, tant bronquitis, com mucositat i mal de gola.

Combina a la perfecció amb la regalèssia, el timó, el gingebre i l'eucaliptus, i pots fer una infusió d'aquesta barreja herbal, que a més resultarà calorífica, reconfortant i molt agradable al paladar.- Si el que tens és un estat gripal, l'escorça de salze blanc (Salix alba) et proporcionarà alleugeriment del dolor muscular, del mal de cap i et disminuirà la temperatura corporal en cas de febre

D'aquesta planta al 1.828, químics europeus en van extreure la  salicina, que aviat va ser purificada en àcid salicílic i posteriorment modificada al conegudíssim àcid acetilsalicílic (o  ®Aspirina).

Però el salze blanc no irrita i danya l'estómac amb la mateixa intensitat, en part perquè la majoria de l'àcid salicílic proporcionat pel salze procedeix de la salicina i d'altres substàncies químiques que només es converteixen en àcid salicílic després de la seva absorció dins del cos.  


Gingebre (Zingiber officinale): ja l'he anomenat vàries vegades i és que té moltíssimes aplicacions!

L'Agència Europea del Medicament (EMA) n'accepta l'ús tradicional en la prevenció de nàusees i vòmits de la cinetosi  (pels clàssics marejos en cotxe o vaixell), així com l'ús tradicional en el tractament simptomàtic de trastorns espasmòdics lleus del tracte gastrointestinal incloent distensió abdominal (panxa inflada) i flatulència (gasos)

S'utilitza molt en cas de males digestions, però a l'hivern interessa sobretot per aquesta calor interna que proporciona.
De fet, a la medicina tradicional xinesa els pulmons i els intestins estan estretament lligats i és indispensable actuar sobre els dos quan hi ha un problema bronquial o pulmonar, així que amb el gingebre tenim un dos per u!

Sense oblidar-nos que com millor siguin les teves digestions menys toxines s'alliberaran al torrent sanguini a través dels intestins i el sistema immunitari tindrà molta menys feina a l'hora de mantenir l'equilibri immunitari.

I un altre ús no tant conegut del gingebre és per escalfar les cordes vocals abans de cantar, posant-se una mica de gingebre en pols a la boca i ensalivant-lo bé.I per no oblidar el que arriba a patir la pell a l'hivern,  l'oli d'argan (Argania Spinosa) serà el teu gran aliat que la protegirà i nodrirà.


L'oli d'argan pur és una veritable joia per la cura de la cara, del cabell, de les ungles i del cos. Suavitza la pell, la protegeix i la hidrata sense obstruir els porus

Ric en vitamina E, l'anomenada vitamina de la pell, resulta excel·lent com a oli de massatge i com a hidratant després de la dutxa per les pells més seques o que necessitin una cura especial (dermatitis, psoriasi, irritacions cutànies...), evitant la tibantor.

En el cas de les ungles trencadisses o obertes en capes, les enforteix i protegeix. Pots fer banys d'ungles amb l'oli d'argan, deixant-les uns 20 minuts submergides en ell.

I per a cabells ressecs, apagats i fràgils pots afavorir la brillantor i hidratació extra que necessiten aquests dies freds i ventosos aplicant l'oli d'argan en forma de mascareta capil·lar i deixant-lo actuar almenys 30 minuts, aclarant després amb aigua temperada.
Referències bibliogràfiques:
-  "Gripe y catarro. Protégete mejorando tus defensas." Mikel García Iturrioz. 2008.
- www.fitoterapia.net

Comentaris

Entrades populars