Has començat l'any amb un costipat?

Has començat l'any amb un costipat? no et preocupis, hi ha remeis naturals que t'ajudaran a portar-ho millor!

TOT CONTRA LA TOS!

- Estovar: la mel, suavitzant, antitussígena i antiinflamatòria, és molt útil en la tos seca. Podem fer gargarismes amb ella barrejada amb suc de llimona.


- Expectorar: llanten o regalèssia.Tant el llanten (Plantago major) com la regalèssia (Glycyrhiza glabra) calmen i suavitzen la mucosa respiratòria, facilitant l'expectoració. Podem prendre'n una infusió cada 8 hores, o fer gargarismes prèviament.


- Febre: saüc. El saüc (Sambucus nigra) és una planta amb propietats sudorífiques i diurètiques, així que exerceix una marcada acció depurativa i descongestiva útil per alleugerir costipats i millorar el curs dels processos febrils.

- Vitamina C: és antivírica i antibacteriana i millora la funció del sistema immunitari, així que ens serà de gran ajuda pel tractament de malalties infeccioses, entre elle el costipat. La trobem als cítrics, al julivert, fruites del bosc, kiwi, maduixes, pebrots, o bé a partir de suplements.


- De nit: la ceba. és un remei tradicional posar mitja ceba oberta a la tauleta de nit abans d'anar a dormir per obrir les vies respiratòries i ajudar a drenar el moc.

Una opció infalible per la tos nocturna és el Bálsamo Verde, un ungüent a base de plantes (menta piperita,
camfor, canyella, clau, cajeput) que aplicat a la planta del peus i/o al pit i l'esquena (entre les clavícules a ambdós costats de la columna vertebral, on tenim la zona reflexa pulmonar) ens servirà de gran ajuda per a respirar millor i minimitzar la tos, i així tenir una nit més tranquil·la i agradable.
- Hidratació: és bàsica per a resposar els electrolits i els líquids perduts amb la suor i l'excés de mucositat. Es recomana sobretot brous calents i infusions que proporcionin calor interna, en aquest cas el gingebre (Zinguiber officinale) és un gran aliat per a expectorar i aportar-nos calor, podem fer una infusió de regalèssia, timó, llanten, saüc i gingebre i afegir-li mel de bona qualitat.


- Colpejar el tim: El tim és un òrgan del sistema limfàtic i es troba rere l'estèrnum.

A part del seu paper en la secreció d'hormones i en el manteniment del sistema immunitari, també se li diu que és la clau de l'energia vital (ve del grec "thýmos" = energia vital).
"El controlador del fluxe energètic corporal és la glàndula tim... La glàndula tim és el primer òrgan afectat a nivell energètic per un estat emocional". (1)

Per a estimular-lo, donarem uns copets rítmics amb la punta del dits a l'estèrnum, a la zona òssia que tenim entre els pits, una mica més amunt. Si volem una estimulació més vigorosa, tanquem el puny i colpegem (com si fóssim Tarzan).

Ens beneficia pel funcionament del cor i del sistema immunitari, ens incrementa la vitalitat general i en produeix una sensació d'obertura a l'amor.  Fonts:
- Vademecum Santiveri
- Revista Dietética y Salud: número 171
- (1) Mary Louise Muller i John Chitty, Terapia de Polaridad. Ejercicios energéticos sencillos para mejorar la salud y la vitalidad. (Gaia ediciones, 2005)

Comentaris

Entrades populars