Què en faig de l'estrès?

L'estrès, aquella paraula temuda i la vegada l'excusa fàcil per no portar la vida que voldriem portar: bona alimentació,exercici, deixar de fumar, dedicar el temps a coses que realment ens satisfan...

Molts cops ens costa trencar aquest cercle viciós: anem estressats/des, per tant ens alimentem pitjor, ho compaginem amb alcohol i tabac per "portar-ho millor"... i així ens sentim més cansats, no arribem a tot arreu, llavors tenim més estrès... i tornem a començar.

Com tot en aquesta vida és qüestió de prioritats i la correcta gestió del nostre temps és bàsica perquè l'estrès no sigui l'amo de la nostra vida.

Així doncs, comença per les prioritats: fes una llista de tasques que vols dur a terme en una setmana i valora-les segons si són o no importants i si són o no urgents. Les tasques que no són ni urgents ni importants descarta-les, ja que són les que et fan perdre el temps i gastar energia inútilment.

Les urgents i importants són les més prioritàries, i les que només compleixen una de les dues qualitats, relativitza-les, avalua si realment són necessàries i decideix si entren en el planing setmanal.

T'adonaràs de la quantitat d'activitats que no són ni urgents ni importants i que ocupen gran part del teu preciós temps!

Canvia els pensaments "he de fer" per "vull fer", i veuràs com aquest simple canvi suposa una altra manera de viure les coses i t'agafen ganes de fer-les. 


Som el que mengem, així que tria què menges. Decanta't per aliments que reforcin el teu sistema nerviós: 

- llevat de cervesa: amb vitamines del grup B, imprescindibles pel nostre organisme.

- verdures de fulla verda: contenen magnesi entre altres minerals, indispensable pel bon funcionament del S.N.

- fruits secs: amb àcids grassos essencials (àcid oleic),que ens donen energia i cuiden la salut cardiovascular. A més ens ajuden en les tasques cerebrals, i si tens una feina mental, els carbohidrats i els "omegues", sobretot l'omega 3, et reforçaran aquestes funcions i no et cansaràs tant.

- incorpora la lecitina de soja a la dieta: conté fosfatidilserina que ens ajuda a millorar la memòria, augmentar el rendiment general del cervell, té efectes antioxidants i de protecció de la membrana de les neurones, i el més interessant aquí és que redueix la producció de l'hormona alliberada per l'estrès.

- opta pel triptòfan si et sents susceptible i no descanses bé per les nits, et millorarà l'humor, augmentarà la resistència física i t'ajudarà a controlar l'ansietat. Hi és en forma de càpsules i es prenen dues al matí i dues a la nit.

- canvia els cereals refinats per integrals: és un canvi senzill que et suposa augmentar l'aport de vitamines del grup B, fibra i antioxidants, a la vegada que et proporciona energia en forma de carbohidrats de lenta absorció que et duraràn tot el matí.

- redueix la cafeïna: no dic que l'eliminis si ets fan del cafè matiner, però tampoc cal abusar-ne, la cafeïna et dóna una falsa sensació d'energia (en forma d'excitació) i no et permet avaluar el teu nivell d'energia real, el que t'impedeix ser conscient del teu esgotament i de si el que et cal realment és descans.

Descansa: tracta't amb amor com ho faries quan veus a un/a amic/ga sense forces per continuar. Dona't un respir, pren un bany relaxant (amb espelmes, encens, música tranquila, silencia el telèfon), apaga la tv i llegeix un llibre que t'inspiri, queda amb algú que realment et vingui de gust veure i que sempre t'ompli d'energia i bon humor, surt a passejar sense hora i sense rumb... centra't en l'aquí i l'ara i viuràs la relativitat del temps i de l'espai.

Dissenya el teu entorn: treballar en un entorn desordenat, caòtic, brut o poc ventilat té les seves conseqüències.
Dedica't a observar què pots millorar en el teu entorn de treball per fer-lo més agradable i relaxant i canvia-ho! Afegeix plantes naturals, endreça (o llença) totes les coses que tens a la vista i que pertorben l'ordre, beu aigua regularment i disminueix el consum de cafès.
 
Fes exercici almenys dos cops per setmana: caminar, ioga, tai-txi, bicicleta, ballar, córrer... el que més t'agradi, però gaudeix el moment que t'estàs regalant.

Quan algú em demana que li "doni algo que li solucioni un problema" i li suggereixo alguns canvis adicionals, sempre surt l'excusa estrella: no tinc temps!

Diuen que qui vol fer una cosa busca solucions i qui no vol fer-la, busca excuses. Us repto a passar un sol dia sense excuses! Observeu què voleu fer, decidiu si és important i prioritari i passeu a l'acció.  I sobre tot, gaudiu fent-ho!
Comentaris

Entrades populars