Esgotament? Apatia? Falta d'energia?
Tardor... menys hores de llum, menys energia i la tornada a la rutina!

Què pots fer per a superar-ho?

A nivell natural tenim vàries solucions per aquests temes però sempre és important revisar la nostra alimentació, i la tardor és bona per retornar a l'ordre en les menjades perdut durant l'estiu.

Podem començar el dia amb un esmorzar energètic i que ens asseguri l'assimilació de nutrients:

- suc de poma sense sucres

- dues torrades de Pa Dextrin amb melmelada sense sucres o bé, cereals integrals amb llet vegetal o bé fruita de la temporada.

- un tè verd, un tè kukicha (no té cafeïna) o chai sol o amb llet vegetal.

Si voleu realment alcalinitzar el vostre organisme, us recomanem prendre en dejú una o dues prunes umeboshi, grans aliades contra la fatiga.
A mig matí podem prendre una fruita o una infusió amb galetes d'arròs, espelta o panís ecològiques.

Per dinar és important barrejar una part important crua, per exemple una bona amanida (enciam, creixens, endivies, tomàquet, pastanaga, cogombre, olives, ...) amb gomasio (sesam triturat amb sal marina) i oli d'oliva. Evitar el vinagre si no hem de prendre proteïnes.

Una part de carbohidrats integrals (arròs integral, quinoa, mill, cous cous, pasta integral, patates,...) amb verdures i hortalisses de la temporada (carabassa, carbassó, mongetes tendres, bledes, bròquil,... en forma de sopa o cuinat al vapor o bullit amb poca aigua.

Una infusió.

A mitja tarda una fruita, una infusió, unes galetes integrals sense sucre.

Per sopar una part crua en forma d'amanida o gazpacho (ara si amb vinagre o llimona si es vol), una part en forma de verdures i hortalisses de la temporada i una proteïna (triar entre ou, tofu, seitan, peix, xampinyons, carn, ...).

També es pot optar per iogur o kéfir amb fruita de l'estació.

Una infusió.

A nivell de complements dietètics energitzants tenim vàries opcions per cubrir carències nutricionals i estimular sistema immunològic.- El Polen: ric en proteïnes (té tots els aminoàcids essencials), vitamines (complexe B, C, E), minerals, lípids, flavonoides i més de 100 enzims. Enforteix el sistema immunològic i actúa com a antioxidant.


- Gelea Reial: Alt valor nutritiu, amb oligoelements (potasi, calci, ferro, zinc, sodi, cobre i manganès), vitamines del grup B, lípids,... Un gran estimulant general per millorar la resposta immunològica i les funcions corporals en general.

- Ginseng (Panax ginseng): arrel d'origen coreà, amb acció immunomoduladora, tonifica el sistema nerviós central (augmenta la resistència front la fatiga i l'estrés, millora la memòria i la circulació sanguinea del cervell, pot augmentar la tensió arterial per tant s'ha de vigilar en casos d'hipertenció.- Alga espirulina: Alta concentració en Betacarotens, àcid gamma linoènic (GLA), ferro, magnesi i altres minerals, vitamines del grup B (de les poques plantes amb b12) i vitamina E. La fibra que conté també fa que s'ulitilitzi en dietes d'aprimament com a saciant. Millora el rendimen físic  és un complement indispensable en les dietes vegetarianes pel seu contingut en ferro, B12 i àcid fòlic.

- Maca: Amb elevades concentracions de vitamines C i E, , proteïnes i minerals (potasi, calci i ferro), s'ha utilitzat tradicionalment com a energètic i tònic disminuïnt el cansament, com a tractament de la menopausa (pels desordres hormonals), la disfunció erèctil i la fertilitat (augmentant la concentració espermàtica i la movilitat del flagel).

- Guaranà: Estimulant del sistema nerviós central per la seva concentració en cafeïna, antiagregant plaquetari, activador de la motilitat gastrointestinal. Millora l'estat físic, la memòria, té una acció antioxidant i hipoglucemiant. No seria indicat a persones amb hipertensió.

Comentaris

Entrades populars